Списания

Книги

Реклама

Електронен бюлетин

Регистрирайте се, за да бъдете винаги информирани за новите ни предложения и специални оферти{

абонамент

отписване

} Нерегулярно може да ви изпращаме специални оферти от наши традиционни партньори.

Реклама

Мениджър

брой 265, ноември 2020

цена: 3.60лв. (печатно издание - 7.00лв.)

цена на годишен абонамент: 66.00 лв.

1
1

поръчване

 

Платете с 3 sms-а по 1.20 лв., за да получите достъп до дигиталното издание.

 

 

 

 

Между оптимиста, чиято максима е: „Не мърдай и ще видиш, че всичко се нарежда“, и песимиста, който отвръща: „Направи все пак това, което трябва, дори нещата да тръгнат от зле по-зле“, предпочитам втория.

 

Към това Норберто Бобио добавя, че само добрият песимист може да реагира със свободен ум, воля, скромност и отдаденост на това, което има да върши.

 

През последните месеци оптимистите бяха тези, които допуснаха да не мърдат много – в мисията си, в усилията си, в критериите си. Хванати за сламката, че дори доникъде да не стигнеш, имаш глобално оправдание за това. От оптимистите за пореден път чух, че винаги има време, но винаги има причина то да не е стигнало.

 

Вторите, песимистите, са тези, които продължават да ни възпитават в усърдие, правейки го още по-обтегнато и насочено към идеята, че всеки е капитан в зоната си на действие. В същото време знаят, че функциониращото общество не може повече да зависи само от работата и твърдостта на малките части в него.

 

Докато институционалните послания не успяваха да надскочат оракулското си ниво, животът продължи благодарение на общности, компании, екипи и отделни хора, изграждащи модели и отношения, които да съхранят останалото от нормалността и при следващия сигнал за затваряне.

 

Много от тях обаче действат в челен сблъсък със смисъла на думата „липса“, както казва Славяна, един от младите лекари, които участват с коментари в здравната ни тема в този брой.

 

Чуйте ги, защото тяхното бъдеще, което е и наше, зависи от трансформацията на липсите в наличие.

Това е песимизмът – не жест на отричане, а битка за промяна.

 

Приятна работа.

 

Елица Николова

Коментари

още броеве от архиваПредходни броеве

За да платите с SMS е нехобходимо да сте
регистриран потребител

Ако нямате акаунт, можете да се регистрирате.

 

Регистрация