Списания

Книги

Реклама

Електронен бюлетин

Регистрирайте се, за да бъдете винаги информирани за новите ни предложения и специални оферти{

абонамент

отписване

} Нерегулярно може да ви изпращаме специални оферти от наши традиционни партньори.

Реклама

Обекти

брой 40, октомври 2012

цена: 2.40лв. (печатно издание - 2.95лв.)

1
1

поръчване

 

Платете с 2 sms-а по 1.20 лв., за да получите достъп до дигиталното издание.

Избор

 

„Когато на Земята стотици милиони хора са измъчвани от глад, нищета, болести и невежество, е почти престъпно разточителство да се хвърлят трилиони за овладяването на Космоса.“ Сигурно го е казал някой лишен от мечти човек, ще си помислите. Не, думите са на един от най-големите мечтатели – писатели фантасти в този свят – Борис Стругацки. Може би трябва цял живот да си летял  във виденията и творбите си във Вселената, за да слезеш накрая философски трезво на твърдата Земя. Въпрос на избор.

 

Още много изненади ни поднесе по-малкият от братя Стругацки в разговор за човечеството сега и в бъдеще, за фантастиката и науката, за книгите си и за себе си. Прочетете специалното му интервю за „Обекти“ със заглавие „Да оставим Космоса на мира. Главното е на Земята“.

 

И ако той е убеден, че човечеството ще оцелее при всички положения, то един астрофизик предупреждава: цивилизацията ни може да се пръсне като стъклена чаша. „Разумът е възникнал, за да се самоунищожи“, смята Владимир Божилов, може би така се е случило на други планети, затова не откриваме интелигентен извънземен живот.

Във „Време за инженери“ Начо Стригулев разказва за един друг, личен и обществен избор, за една от най-примамливите и сигурни професии на бъдещето. Техническо образование=сигурна и високодоходна кариера, убеден е той.

 

А какво ще кажете, ако трябва да изберете дали геймингът да стане олимпийски спорт? „Геймърите – на олимпиада!“, няма съмнения Владимир Тодоров, който ще ви убеди в темата на броя, че видеоигрите са истински спорт и заслужават да станат част от най-голямото спортно събитие на планетата.

 

Биогорива или не? Кои алтернативи на петрола са добри и кога можем да разчитаме на тях, обяснява Апостол Дянков в „Метанолът – новият бензин“.

А дали избираме повече здраве, когато се тъпчем до безкрай с витамини, разкрива Драгомира Иванова в „Митове за витамините“. Много полезно и практично – и пълно с изненади.

 

„Бонус от 70 години? По-малко стрес, ще бъдем по-добри“, твърди психологът Маргарита Бакрачева в последния текст от поредицата „Живот до 140 години“.

„Градът на шпионите“, „Говори на ръката ми“, „Смешната наука“, „Как да превърнете компютъра си в рутер“ са още някои от заглавията в новия брой.

 

Ще се сблъскате с истински неочакваното в текста на Елена Панова „Заблудата на географските карти“. Вярвате им безрезервно, нали? Е, сега ще научите, че не бива и дали картите на света всъщност са научни пособия или механизми за политическа пропаганда.

„Жените по-умни от мъжете?“ – няма да ви убеждаваме, убедете се сами, изборът е ваш.

 

Двата десерта в броя – разказите „Чаено парти“ от Мариана Царкова и „Приключенията на Филип Марлов: Как се пише хайку” от Деян Енев, ще ви отведат в други мисловни измерения. Пак въпрос на избор.

Коментари

още броеве от архиваПредходни броеве

За да платите с SMS е нехобходимо да сте
регистриран потребител

Ако нямате акаунт, можете да се регистрирате.

 

Регистрация