Списания

Книги

Реклама

Електронен бюлетин

Регистрирайте се, за да бъдете винаги информирани за новите ни предложения и специални оферти{

абонамент

отписване

} Нерегулярно може да ви изпращаме специални оферти от наши традиционни партньори.

Реклама

Мениджър

брой 285, юли 2022

цена: 7.00лв. (печатно издание - 8.00лв.)

цена на годишен абонамент: 75.00 лв.

1
1

поръчване

 

Платете с 6 sms-а по 1.20 лв., за да получите достъп до дигиталното издание.

В новия „Мениджър“

 

Забавлявайте се, но мислете и за важното

 

Подготвихме брой, който съдържа едновременно сериозни и развлекателни текстове, които да са ви добра компания, където и да сте. Във ваканция или в офиса, на работна вълна. Убедени сме, че бягането от проблемите не ги решава и след месец в края на лятото те могат да се завърнат с още по-мощна сила като бумеранг.

 

Изглежда, същата политическа несигурност от 2021 г. продължава и сега. След десетилетие на относителна политическа стабилност сега махалото е отишло в другата крайност и ще поживеем известно време в нестабилност и голяма динамика. За това предупреждава един от нашите анализатори икономистът Георги Ангелов. Не пропускайте коментара му „Икономическите ефекти от политическата криза“.

 

Въпреки това българската икономика произвежда, генерира приходи и дава възможност за формиране на ценни буфери. Бизнесът е успял да се адаптира към трудните времена.

 

Благодарим ви, че отново четете с нас!

 

Весислава Антонова, главен редактор, сп. „Мениджър“

 

  • Европа: Кой е лидерът?

Европа няма шеф. Даже няма и телефонен номер по изтъркания и стар израз на още по-стария Хенри Кисинджър. Всъщност от 2009 г. има президент на Съвета. Но всеки, който познава механизмите, правомощията и самите фигури Шарл Мишел, преди това Херман ван Ромпой, разбира много добре: не те приковават погледите, нито водят парада. Европейският механизъм е демократичен, но сложен. Трябва му тласък, за да се задвижи. С други думи Европа може и да няма шеф, но има нужда от лидер

  • Посредствеността придоби власт

 

Разговаряхме с професора по клинична психология в Оксфорд и директор на Центъра за психично здраве в университета Пол Салковскис. Според него:

 

„Истинските проблеми се появяват, когато кризите надхвърлят ресурсите ни за справяне с тях. В тези случаи започваме да имаме психични проблеми, тъй като нещата тръгват спираловидно надолу. Чувстваме се депресирани и затова сме склонни да гледаме по-негативно на нещата, което ни прави по-депресирани, и т.н. След като депресията ни започне да се увеличава в резултат на усещането, че нямаме контрол над това, което се случва, ние започваме да прилагаме безполезни стратегии.“

 

  •  Ефектите от преместването на офиса

 

Последните три години сериозно размиха границите между личен и професионален живот. Работата от 9 до 18 часа се превърна в домашно-работно пребиваване по пижама от 9 до 21. Това отключи състояния на тревожност, творчески блокаж и скука. В контекста на глобалната пандемия благодарение на все по-често срещания модел на работа в домашен офис и онлайн среда започна да се откроява една нова тема – тази за дигиталния стрес.

Днес вече има редица научни проучвания и препоръки за това как да се справяме с тревожността, предизвикана на работното място.

 

  • Искам групата да стъпи на пазарите в САЩ и Индия

 

Представяме ви Антония Събева, член на УС и изп. директор на MFG. Кои са лидерските и умения, ще разберете, ако прочетете интервюто с нея:

 

„Обичам детайлите и мисля, че това е нещо важно. Сблъсквала съм се с ръководители, които не познават работата на хората си и това рано или късно води до предизвикателства. Всеки мениджър може и да не е експерт в дадена област, но трябва да знае кой какво прави, как и защо. Да мисли дали има по-лесни, по-ефективни и по-умни начини да се изпълнят поставените задачи. Опитвам се да възпитавам у хората критично мислене. Обичам да ме предизвикват професионално. Когато някой каже: „Това не може да стане“, и сякаш се отключва „дяволът в мен“. Правя всичко възможно, за да докажа, че може!“.

 

  • Закъсняла стъпка

САЩ правят опит да си върнат икономическата инициатива в Азия. В поляризираната американска политическа система малко теми са обект на почти пълно съгласие. Една от тях е, че свободната търговия в досегашния си вид носи повече вреди, отколкото ползи. Не всички във Вашингтон я споделят, но дори несъгласните се притесняват открито да заявят своята позиция.

Тази гледна точка бе истински популяризирана от предходния президент Доналд Тръмп и именно тя му отвори пътя към Белия дом. Хилъри Клинтън толкова се притесни от възникващия консенсус по темата, че също се отказа от нови споразумения за свободна търговия. Както и впоследствие самият Джо Байдън.

  • Специална тема: Гейминг БГ. Индустрия, по-голяма от филмовата и музикалната

След две години на бурен растеж темпото се забавя. Но пак ще е по-добре, отколкото в последната предипандемична година. Пазарът на видеоигри ще се свие за първи път от 7 години насам. От една страна, това не е учудващо, пандемията доведе до истински бум – само за 2 години секторът се разшири с 26% и стигна до рекордните 191 млрд. долара продажби. И това беше черешката на тортата за растежа, започнал през 2015 г.

От друга страна, прогнозираното от Ampere Analysis свиване от 1,2% не е толкова драматично – все пак нивото отново ще бъде над това от 2019 г.

 Защо обаче нещата не изглеждат толкова розово? Причината е комбинация от три фактора.

Търсете “Мениджър” в разпространителската мрежа в цялата страна и на zinzin.bg

Коментари

още броеве от архиваПредходни броеве

За да платите с SMS е нехобходимо да сте
регистриран потребител

Ако нямате акаунт, можете да се регистрирате.

 

Регистрация